با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن علمی ارتقاء کتابخانه‌های عمومی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران

2 دانشیار، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران

3 کارشناس ارشد، علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز. ایران.

چکیده

هدف: هدف این مطالعه تعیین روند تحقیقات صورت گرفته در حوزه موضوعی غنی­سازی تخم­مرغ با اسیدهای چرب امگا-3، دستاوردهای حاصل، و فعالان اصلی این حوزه با استفاده از تحلیل محتوای مقالات منتشر شده طی سال­های 2003-2013 می­باشد.
روش­شناسی: جهت گردآوری داده­ها،کلیه مقالات منتشر شده در حوزه غنی­سازی تخم­مرغ با اسیدهای چرب امگا-3 از طریق بهبود جیره غذایی مرغ از مجلاتPoultry Science،British Poultry Science و Journal of Applied Poultry Research استخراج شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند.
یافته­ها: در مجموع 26 مقاله مرتبط با موضوع مطالعه شناسایی شد. آنالیز داده­ها نشان داد، میانگین سالانه تعداد مقالات 36/2 مقاله بوده است. بیشترین درصد مقالات (77/37%) به کشور ایالات متحده آمریکا  اختصاص داشت. به کشور ایران مقاله­ای اختصاص نداشت. تحقیقات منجربه افزایش مقدار اسیدهای چرب آلفالینولنیک، ایکوزاپنتانوئیک، دوکوزاپنتانوئیک، دوکوزاهگزائنوئیک و امگا-3 کل به ترتیب تا سطح 98/10، 4/1، 6/0، 45/7 و 13/12% اسیدهای چرب زرده تخم­مرغ شده­اند.دانه بذرک وروغن­ماهی موادغذایی معمول جهت انجام تحقیقات بوده­اند.تحقیقات حوزه غنی­سازی تخم­مرغ با اسیدهای چرب امگا-3 منجر به تأمین مقدار موردنیاز روزانه اسیدهای چرب امگا-3، افراد سالم و بیماران قلبی-عروقی شده­اند.
نتیجه­گیری: غنی­سازی تخم­مرغ با اسیدهای چرب امگا-3 روش مناسبی جهت مبارزه با بیماری­های قلبی- عروقی است، لذا پیشنهاد می­گردد سیاستگذاری­های مناسب جهت غنی­سازی این ماده غذایی در ایران صورت گرفته و سمت وسوی تحقیقات در این راستا هدایت و سامان­دهی شود. 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Egg Enrichment with Omega-3 Fatty acids: A Content Analysis of Scientific Papers (2003-2013)

نویسندگان [English]

  • Leila Mirzapour 1
  • Mohammad- Hossein Biglu 2
  • Bellal Zarea 3

1 M.A., Medical Library and Information Science, Nursing and Midwife Facult, Tabriz University of Medical

2 Associate Professor, Medical Library and Information Science , Faculty of Paramedical, Tabriz University of Medical Sciences, Iran

3 M. A., Animal Sciences, Agriculture Faculty, Tabriz University, Iran

چکیده [English]

Purpose:: Current study is a content analysis of papers in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids, to identify the trend, scientific prosperities and the main roles of this area during 2003-2013.
Methodology: All published papers related to egg enrichment with omega-3 fatty acids by modifying hen's diet were extracted from the journals of Poultry Science, British Poultry Science and Journal of Applied Poultry Research and exposed to content analysis.
Findings:: Among all extracted papers, only 26 of them were eligible. Data analysis showed the average annual of papers was 2.36 papers. The USA was the most productive country sharing 37.77% of papers.  Surprisingly, Iran did not have any paper in this field. Flaxseed and fish oil were common dietary ingredients which were used in research. Research in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids was increased egg α-Linolenic acid, Eicosapentaenoic acid, Docosapentaenoic acid, Docosahexaenoic acid and total n-3 contents by 10.98%, 1.4%, 0.6%, 7.45% and 12.13% of yolk fatty acids. Research in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids led to supply omega-3 fatty acids required amount for health people and cardiovascular patients.
Conclusion::As the egg enrichment with omega-3fatty acids is a good strategy to prevent cardiovascular diseases, it's necessary to make appropriate policies for providing researches in this field in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • content analysis
  • Egg
  • Omega-3 fatty acids
بیگلو، محمد؛ جانمحمدی، حمید و میرزاپور، لیلا (1394). غنی­سازی شیر باCLA راهکاری جهت بهبودکیفیت و افزایش ایمنی آن. در مجموعه مقالات شانزدهمین کنگره سالانه ملی و ششمین کنگره بین­المللی دانشجویان علوم پزشکی کشور (ص 431). شهریور 94، دانشگاه علوم پزشکی زنجان.
Allen, LH. (2006). Guidelines on food fortification with micronutrients. Geneva: World Health Organization. Dept. of Nutrition for Health and Development.
Aymond, W. M., & Van Elswyk, M. E. (1995). Yolk thiobarbituric acid reactive substances and n-3 fatty acids in response to whole and ground flaxseed. Poultry Science, 74(8), 1388-1394.
Bean, L. & Leeson, S. (2003). Long-term effects of feeding flaxseed on performance and egg fatty acid composition of brown and white hens. Poultry Science, 82 (3): 388-394.
Caroprese, M., Marzano, A., Marino, R., Gliatta, G., Muscio, A. & Sevi, A. (2010). Flaxseed supplementation improves fatty acid profile of cow milk. Journal of Dairy Science, 93 (6), 2580-2588.
Cooper, S., Sinclair, L., Wilkinson, R., Hallett K, Enser, M. & Wood, J. (2004). "Manipulation of the-3 polyunsaturated fatty acid content of muscle and adipose tissue in lambs". Journal of animal science, 82(5), 1461-1470.
FAO, (2014). Food and Nutrition in Numbers 2014. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Fraeye, I., Bruneel, C., Lemahieu, C., Buyse, J., Muylaert, K. & Foubert, I. (2012). Dietary enrichment of eggs with omega-3 fatty acids: A review. Food Research International, 48(2), 961-969.
Frankel, E. (2012). Long-chain omega-3 specialty oils. Cambridge: Woodhead Publishing.
Getz, G. & Reardon, C. (2007). "Nutrition and Cardiovascular Disease". Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology, 27(12), 2499-2506.
Gonzalez-Esquerra, R. & Leeson, S. (2001). Alternatives for enrichment of eggs and chicken meat with omega-3 fatty acids. Canadian Journal of Animal Science, 81(3), 295-305.
He, K. (2009). Fish, long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids and prevention of cardiovascular disease—eat fish or take fish oil supplement?. Progress in cardiovascular diseases, 52(2), 95-114.
JCR. 2015. InCites Journal Citation Reports [Online]. Available: https://jcr.incites.thomsonreuters.com/JCRJournalHomeAction.action
Kamely, M., Torshizi, K. & Khosravinia, H. (2016). Omega-3 Enrichment of Quail Eggs: Age, Fish Oil, and Savory Essential Oil. Journal of Agricultural Science and Technology, 18(2), 347-359.
Kirubakaran, A., Narahari, D., Valavan, TE. & Kumra AS, (2011). Effects of flaxseed, sardines, pearl millet, and holy basil leaves on production traits of layers and fatty acid composition of egg yolks. Poultry science, 90(1), 147-156.
Kris –Etherton, PM., Harris, WS., Appel, LJ. & Committee, N. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. circulation, 106(21), 2747-2757.
Kronberg, S., Scholljegerdes, E., Murphy, E., Ward, R., Maddock, T. & Schauer, C. (2012).Treatment of flaxseed to reduce biohydrogenation of α-linolenic acid by ruminal microbes in sheep and cattle, and increase n-3 fatty acid concentrations in red meat. Journal of animal science, 90(12), 4618-4624.
Nain, S., Renema, R., Korver, D. & Zuidhof, M. (2012).Characterization of the n-3 polyunsaturated fatty acid enrichment in laying hens fed an extruded flax enrichment source. Poultry science, 91(7), 1720-1732.
Rilley, L. & Cowan, M. (2014). Noncommunicable diseases country profiles 2014. Geneva: World Health Organization.
Rong, Y., Chen, L., Zhu, T., Song, Y., Yu, M., Shan, Z., Sands, A., Hu, FB., Liu, L. (2013). Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539
WHO. (2016). Cardiovascular diseases (CVDs) [Online]. Available: http://www.who.int/ mediacentre/ factsheets/fs317/en/. Accessed 2016/06/09.
Yarwood, MR., Weston, MA. & Garnett, ST., (2014). From little things, big things grow; trends and fads in 10 years of Australian ornithology.  
      Scientometrics, 98(3), 2235-2254.
Yashodhara, B., Umakanth, S., Pappachan, J., Bhat, S., Kamath, R. & Choo B. (2009). Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease. Postgraduate medical journal, 85(1000), 84-90.