مقاله پژوهشی
مدیریت دانش دیجیتالی
محمد عربی؛ روح اله تولایی؛ مهدی فرمانی؛ محمدرضا محمدخانی
چکیده
هدف: اقتصاد مقاومتی یکی از مهمترین مسائل پیشروی کشور است که در پی مقاوم سازی، بحرانزدایی و ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده و ناکارآمد موجود اقتصادی کشور مطرح میشود. بنابراین، حرکت اساسی کشور به سوی دانشی شدن اقتصاد و اجرای صحیح مدیریت دانش در سازمانها و نهادها، کشور را در تحقق این امر یاری میرساند. بنابراین پژوهش حاضر ...
بیشتر
هدف: اقتصاد مقاومتی یکی از مهمترین مسائل پیشروی کشور است که در پی مقاوم سازی، بحرانزدایی و ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده و ناکارآمد موجود اقتصادی کشور مطرح میشود. بنابراین، حرکت اساسی کشور به سوی دانشی شدن اقتصاد و اجرای صحیح مدیریت دانش در سازمانها و نهادها، کشور را در تحقق این امر یاری میرساند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل مدیریت دانش در تقویت اصول اقتصاد مقاومتی در بانکها انجام شده است. روششناسی: روش استفاده شده در این پژوهش با توجه به ماهیت اکتشافی تحقیق، نظریه دادهبنیاد است. نمونهگیری استفاده شده در این مقاله، نمونهگیری خوشهای است. مبنای اصلی جمعآوری اطلاعات، انجام مصاحبههای عمیق با خبرگان جامعه علمی و دانشگاهی و همچنین مدیران بانک انصار تا دستیابی به اشباع نظری بوده است. درمجموع 20 مصاحبه انجام شد. پس از جمعآوری اطلاعات، کدهای مربوط به مصاحبههای مکتوب تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: یافتههای پژوهش که پس از انجام مراحل سهگانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مدل نهایی پژوهش به دست آمده است، نشان میدهد که مدل نهایی از 6 مقوله کلی، 9 مقوله فرعی و 47 مفهوم اصلی تشکیل شده است. بحث و نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مقوله درونزایی عوامل علی تأثیرگذار بر مدیریت دانش در تقویت اصول اقتصاد مقاومتی است که برای بانک انصار راهبردهای اشتراک دانش و بهکارگیری دانش ایجاد خواهد کرد و پیامد آن توسعه پایدار خواهد بود.
مقاله پژوهشی
فناوری اطلاعات
سعیده خلیلیان
چکیده
هدف: ارزیابی هستیشناسی (خصوصاً تعیین آنچه هستیشناسی "خوب" یا "بهتر" را تشکیل میدهد) برای جامعه معنایی از اهمیت اساسی برخوردار است. هدف این مقاله بررسی معیارهای ارزیابی هستیشناسی و همچنین مقولهبندی این معیارها است.
روششناسی: پژوهش حاضر مروری- تحلیلی است و بهمنظور جمعآوری اطلاعات از روش کتابخانهای استفاده شد.
یافتهها: ...
بیشتر
هدف: ارزیابی هستیشناسی (خصوصاً تعیین آنچه هستیشناسی "خوب" یا "بهتر" را تشکیل میدهد) برای جامعه معنایی از اهمیت اساسی برخوردار است. هدف این مقاله بررسی معیارهای ارزیابی هستیشناسی و همچنین مقولهبندی این معیارها است.
روششناسی: پژوهش حاضر مروری- تحلیلی است و بهمنظور جمعآوری اطلاعات از روش کتابخانهای استفاده شد.
یافتهها: هستیشناسی امروزه بهطور گستردهای برای نمایش دانش استفاده میشود و بهعنوان پایهای برای وب معنایی در نظر گرفته میشود. اما با استفاده گسترده از آنها نیاز به وجود معیارهایی برای ارزیابی آن است. روشهای ارزشیابی هستیشناسی ارائه شده را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد: رویکردهای مبتنی بر استاندارد طلایی، مبتنی بر بافت، مبتنی بر وظیفه و مبتنی بر معیار و مهمترین نتیجه در این پژوهش شناخت وجود شکاف در موضوع ارزیابی هستیشناسی است.
بحث و نتیجهگیری: علیرغم کارهای نظری و مفهومی زیادی درزمینة ارزیابی هستیشناسی، هنوز دربارة ارزیابی هستیشناسی اجماع حاصل نشده است و میتوان گفت که هیچ روشی برای ارزیابی هستیشناسی وجود ندارد که بهترین یا مرجح باشد. در عوض، انتخاب رویکرد مناسب بستگی به هدف ما از ارزیابی، کاربردی که هستیشناسی برای آن ایجاد شده و اینکه از چه جنبهای از هستیشناسی میخواهیم استفاده کنیم دارد و چون ارزیابی هستیشناسی مقوله جدید و بسیار مهمی به خصوص برای وب معنایی است لازم است پژوهشهای بیشتری انجام شود و بهتر است که ارزیابی در هنگام کاربرد و عمل انجام شود.
مقاله پژوهشی
فناوری اطلاعات
صفیه طهماسبی لیمونی؛ مرضیه فلاح کردآبادی
چکیده
هدف: ارزشیابی بهکارگیری معماری امنیت اطلاعات در کتابخانههای عمومی استان مازندران براساس استاندارد ایزو / آی. ای. سی. 27002 است.
روششناسی: روش پژوهش حاضر پیمایشی ـ تحلیلی از لحاظ هدف کاربردی است. جامعة آماری پژوهش، تعداد 193 کتابدار کتابخانههای عمومی استان مازندران و حجم نمونه 129 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شدهاند. پرسشنامه ...
بیشتر
هدف: ارزشیابی بهکارگیری معماری امنیت اطلاعات در کتابخانههای عمومی استان مازندران براساس استاندارد ایزو / آی. ای. سی. 27002 است.
روششناسی: روش پژوهش حاضر پیمایشی ـ تحلیلی از لحاظ هدف کاربردی است. جامعة آماری پژوهش، تعداد 193 کتابدار کتابخانههای عمومی استان مازندران و حجم نمونه 129 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شدهاند. پرسشنامه استاندارد ایزو / آی. ای. سی. 27002 معماری امنیت اطلاعات است که در پژوهش ملک الکلامی(1391) استفاده شده و شامل 11 شاخص و 39 مؤلفه است. بر اساس آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه؛ آزمون K-S نرمال بودن دادهها و آزمون t و پیرسون پرسشها و فرضیهها سنجش شدند، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرمافزار آماری 22 SPSS استفاده شده است.
یافتهها: نشان داد بیشترین میانگین مربوط به شاخص امنیت فیزیکی و محیطی برابر با 75/4، کمترین میانگین مربوط به شاخص سیاستهای امنیتی برابر با 42/2 است. با توجه به میانگین یادشده امنیت اطلاعات در کتابخانههای عمومی استان مازندران در سطح بالا ارزیابی میشود. همچنین بین بهکارگیری معماری امنیت اطلاعات و مؤلفههای آن در کتابخانههای مورد بررسی براساس استاندارد ایزو / آی ای سی 27002 تفاوت معنیداری وجود دارد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد برای برقراری امنیت در هر سیستم اطلاعاتی، مدیران و دستاندرکاران برقراری امنیت، باید ابعاد و جنبههای مختلف امنیتی را مورد توجه قرار دهند، بهگونهای که در ایجاد یک سیستم اطلاعاتی ایمن به آنها کمک کند. همچنین براساس نظرات افراد میتوان به ارزیابی سطوح معماری امنیت اطلاعات در سازمان پرداخت.
مقاله پژوهشی
اینترنت اشیاء
فاطمه مکی زاده؛ فاطمه زارع ده آبادی
چکیده
هدف: همترازخوانی یعنی فرایند بررسی کار انجام شده توسط افراد همتراز برای اطمینان از اینکه آن کار با معیارهای مشخصی همخوانی دارد. این مطالعه ضمن شرح مختصری از عملکرد و تاریخچه همترازخوانی درصدد است با معرفی انواع مطالعات سوگیری، تعاملات پیچیده اجتماعی افرادی را روشن نماید که بهطور مستقیم و غیرمستقیم در همترازخوانی درگیر هستند. روششناسی: ...
بیشتر
هدف: همترازخوانی یعنی فرایند بررسی کار انجام شده توسط افراد همتراز برای اطمینان از اینکه آن کار با معیارهای مشخصی همخوانی دارد. این مطالعه ضمن شرح مختصری از عملکرد و تاریخچه همترازخوانی درصدد است با معرفی انواع مطالعات سوگیری، تعاملات پیچیده اجتماعی افرادی را روشن نماید که بهطور مستقیم و غیرمستقیم در همترازخوانی درگیر هستند. روششناسی: روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و گردآوری مطالب آن از طریق مرور منابع است. یافتهها: علیرغم اهمیتی که همترازخوانی برای جامعه علمی دارد، در اکثر مواقع به دلیل نواقصش مورد نقد قرار میگیرد. سوگیریها از نواقصی هستند که در مورد عملکرد همترازخوانی شناخته شده است. مواردی چون ملیت نویسنده، ملیت داوران، نشر، پژوهشهای میانرشتهای، جنیست، وابستگی سازمانی، وابستگی نویسنده و داور در ارزیابی همترازخوانان تأثیرگذار است که انواع متفاوتی از سوگیری در همترازخوانی را به وجود آورده است. بحث و نتیجهگیری: در دنیای ایدهآل همترازخوانی باید مستقل از هویت اجتماعی نویسندگان و داوران و سوگیری شناختی- نظری داوران باشد؛ و نوشتهها باید بر مبنای اصالت، نوآوری و تأثیر داوری شوند. به دلیل ویژگی ذهنی بودن نظام همترازخوانی موجود، نمیتوان توقع داشت که نظام همترازخوانی دارای سطح بالایی از عینیت بوده و بدون سوگیری و اختلافسلیقههایی عمل کند که مربوط به هویتهای فرهنگی، منافع اجتماعی و انتظارات حرفهای و فکری داوران باشد. اگرچه از بین بردن سوگیری در داوری بهطور کامل ممکن نیست، اما درک انواع سوگیری ممکن است به کاهش آن از سوی داور کمک کند و صحت همترازخوانی را افزایش دهد.
مقاله پژوهشی
مدیریت دانش دیجیتالی
مهدی فرمانی؛ ابوالفضل خسروی؛ نوید شفیعی؛ محمد عربی؛ محمدرضا محمدخانی
چکیده
هدف: انتقال دانش فرآیندی است که از آن بهعنوان قلب مدیریت دانش یاد میشود چرا که کارکرد مؤثر آن در سازمانها موجب بازتولید دانش درزمینههای جدید و نوآوری خواهد گردید. این مفهوم در زمینههای آموزشی، بهویژه دانشگاهها که مهد تولید دانش بوده و بهعنوان چشمههای انتقال دانش شناخته شدهاند؛ از شرایط منحصربهفردی ...
بیشتر
هدف: انتقال دانش فرآیندی است که از آن بهعنوان قلب مدیریت دانش یاد میشود چرا که کارکرد مؤثر آن در سازمانها موجب بازتولید دانش درزمینههای جدید و نوآوری خواهد گردید. این مفهوم در زمینههای آموزشی، بهویژه دانشگاهها که مهد تولید دانش بوده و بهعنوان چشمههای انتقال دانش شناخته شدهاند؛ از شرایط منحصربهفردی برخوردار هست. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر ارائه مدل انتقال دانش در مراکز رشد دانشگاهی است. روششناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان جامعه علمی و دانشگاهی و همچنین متخصصان و مدیران در مرکز رشد دانشگاه جامع امام حسین (ع) بوده است. به این منظور، تعداد 28 نمونه به روش نمونهگیری غیراحتمالی انتخاب شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه محقق ساخته از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزارهای اس. پی. اس. اس استفاده شد. برای تحلیل استنباطی از آزمون همبستگی اسپیرمن، آنوا، فریدمن برای رتبهبندی و درنهایت رگرسیون برای شدت اثر استفاده شد. یافتهها: یافتههای پژوهش نشان میدهد که رابطه متغیر انتقال دانش، دارای بیشترین تأثیرپذیری از متغیر تمایل به کسب دانش است. بحث و نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد بر اساس مدل ارائه شده میتوان عوامل تأثیرگذار را در سه دسته اصلی گیرنده دانش، فرستنده دانش و بازخور مشاهده نمود. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان میدهد تمایل به کسب دانش از سوی گیرنده رتبه اول، وجود سازوکار بازخور رتبه دوم، ظرفیت جذب دانش در گیرنده دانش رتبه سوم، تمایل به اشتراکگذاری دانش در فرستنده دانش و انتقال دانش مرتبط رتبههای چهارم تا پنجم را به خود اختصاص دادهاند.
مقاله پژوهشی
فناوری اطلاعات
اعظم عبدلی؛ سعید غفاری
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کتابخانه در کاهش آسیبهای اجتماعی زنان ناشی از تأثیرات شبکههای اجتماعی در کاربران زن عضو کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی قم است. روششناسی پژوهش: روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ بود. جامعه آماری، 9564 کاربر زن بودند که با جدول کرجسی ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کتابخانه در کاهش آسیبهای اجتماعی زنان ناشی از تأثیرات شبکههای اجتماعی در کاربران زن عضو کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی قم است. روششناسی پژوهش: روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ بود. جامعه آماری، 9564 کاربر زن بودند که با جدول کرجسی مورگان 369 نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل دادهها توسط شاخصهای آمار توصیفی، آمار استنباطی و نرمافزار SPSS-20 انجام شد. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که تأثیر ضریب همبستگی پیرسون میان نقش کتابخانهها در کاهش آسیبهای اجتماعی ناشی از شبکههای اجتماعی در متغیرهای مُدگرایی (346/.-)، تنش خانوادگی (297/.-)، بحران هویت (248/.-)، کمرنگ شدن ارزشهای دینی-اجتماعی (072/.-) و دوستیهای آسیبپذیر (042/.-) منفی بود. همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که تأثیر نقش کتابخانهها در کاهش مُدگرایی، تنش خانوادگی و بحران هویت هر سه با سطح معنیداری (Sig=0/000) معنیدار است. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که استفاده از کتابخانهها، مطالعه و گذراندن وقت در این محیط، نقش بسزایی در کاهش مُـدگرایی، بحران هویت، تنش خانوادگی، کمرنگ شدن ارزشهای دینی- اجتماعی و دوستیهای آسیبپذیر دارد. درنتیجه ضروری است مسئولان، اقدامات لازم به هدف فرهنگ سازی و تشویق کاربران به استفاده از کتابخانه بهجای عضویت در شبکههای اجتماعی به کار بندند.