مقاله پژوهشی
پیمان اکبری؛ سیروس محمدی جانبازلوفر
چکیده
هدف: هدف از انجام این پژوهش، تحلیل تأثیر مدیریت دانش بر عملکرد صادرات با تأکید بر نقش میانجی نوآوری میباشد.روش انجام پژوهش: جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان شرکتهای کوچک و متوسط استان اصفهان (نامحدود) میباشد که تعداد (384 نفر) از آنها به روش نمونهگیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه ...
بیشتر
هدف: هدف از انجام این پژوهش، تحلیل تأثیر مدیریت دانش بر عملکرد صادرات با تأکید بر نقش میانجی نوآوری میباشد.روش انجام پژوهش: جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان شرکتهای کوچک و متوسط استان اصفهان (نامحدود) میباشد که تعداد (384 نفر) از آنها به روش نمونهگیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه مدیریت دانش نوناکا و تاکوچی (1995)، نوآوری عزیزی (1393) و عمـلکـرد صادرات علیپور و شیرین (2017) بود که روایی و پایایی پرسشنامهها حاکی از آن داشت که ابزار گردآوری دادهها دارای روایی و پایایی خوبی بودند. تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار پی. ال. اس. نسخه 3 انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد مدیریت دانش بر نوآوری و عملکرد صادرات تأثیر دارد. همچنین نوآوری بر عملکرد صادرات تأثیر دارد و در نهایت نقش میانجی نوآوری تأیید شد.بحث و نتیجهگیری: با وجود مدل طراحی میتوان انتظار داشت که مدیران شرکتهای کوچک و متوسط بتواند بهمنظور افزایش عملکرد صادراتیشان به افزایش سطح مدیریت دانش توجه داشته باشند و اگر بخواهد تأثیرگذاری بیشتری بر عملکرد صادراتیشان نیز داشته باشند بایستی بتواند به نقش میانجی نوآوری توجه شایانی کنند.
مقاله پژوهشی
اشتراک دانش
حیدر مختاری؛ نوروز شفیع تبار سماکوش
چکیده
هدف: هر علمی براساس مقتضیات خودسازماندهی ویژه برای تنظیم و تنسیق دانش دارد. هدف این مقاله بررسی شیوههای سازماندهی دانش در آثار علم و درایه با غور در آثار مهم متقدمان است.
روش کار پژوهش: براساس هدف این مقاله، ضمن بازخوانی مفهوم سازماندهی دانش با مراجعه به متون قدیم و جدید، شیوههای این ساختار به تفکیک در رجال و درایه بررسی شده ...
بیشتر
هدف: هر علمی براساس مقتضیات خودسازماندهی ویژه برای تنظیم و تنسیق دانش دارد. هدف این مقاله بررسی شیوههای سازماندهی دانش در آثار علم و درایه با غور در آثار مهم متقدمان است.
روش کار پژوهش: براساس هدف این مقاله، ضمن بازخوانی مفهوم سازماندهی دانش با مراجعه به متون قدیم و جدید، شیوههای این ساختار به تفکیک در رجال و درایه بررسی شده است.
یافتهها: سازماندهی دانش علم رجال از نظر حساسیت و اهمیت این علم، از دقیقترین ابزار و رویهها برخوردار است. همنسل بودن، اشتراک در استادان، ضعف و قوت راویان در نقل روایات، تاریخ زندگی و تاریخ وفیات و همعصر بودن روات با معصومین (ع) و حتی تلفیقی از اینها عواملی کلان برای سازماندهی دانش رجالی و ترتیب الفبایی عاملی خرد برای کمک به بازیابی آسان اطلاعات بوده است. از دیگر سو، آثار علم درایه هرچند اشتراکات و التقاطاتی با مباحث علم رجال دارد، از سازماندهی دانشی ویژهای برخوردار است که بیشتر مناسب آموزش اصول علم حدیث، معناشناسی حدیث و هدایت فراگیران به فقاهت در علوم حدیثی است.
بحث و نتیجهگیری: آثار رجالی چنان سازماندهی شدهاند که عوامل کلان مرتبط با راوی و وثاقت وی در اولویت قرار دارند و مواردی چون الفبایی شدن اسامی برای بازیابی بهتر و سریع اطلاعات هم کاربرد دارد تا بهویژه آموزش تسهیل شود.
مقاله پژوهشی
هاجر زارعی؛ مسلم عباسیان
چکیده
هدف پژوهش: هدف از این پژوهش تحلیل قابلیت حرکتی دست جهت تعامل با رابط کاربر و ارائه الگوی پیشنهادی برای وبسایتها است.روش کار پژوهش: این پژوهش از نظر هدف بهصورت کاربردی و با رویکرد کیفی صورت پذیرفته است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، منابع کتابخانهای بود که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس تا اشباع نظری انتخاب و مورد ...
بیشتر
هدف پژوهش: هدف از این پژوهش تحلیل قابلیت حرکتی دست جهت تعامل با رابط کاربر و ارائه الگوی پیشنهادی برای وبسایتها است.روش کار پژوهش: این پژوهش از نظر هدف بهصورت کاربردی و با رویکرد کیفی صورت پذیرفته است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، منابع کتابخانهای بود که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس تا اشباع نظری انتخاب و مورد استفاده قرار گرفته شد. روش تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل محتوای منابع به صورت قیاسی با روش کدگذاری انجام گردیده است. دادههای جمعآوری شده با نرمافزار مکس کیو دی ای مورد تحلیل قرارگرفته است.یافتهها: براساس یافتهها، 18 ویژگی و 3 مفهوم اساسی از تحلیل 9 گزاره استخراج شد. مفهوم فردی (7 ویژگی سهولت استفاده، رضایت، کاربرپسندی، هزینه کم، تمایل به استفاده بیشتر، سازگاری، کنترل روانی)، مفهوم کاربردی (9 ویژگی سودمندی، تشخیص تعامل، توانایی درک، قابلیت پردازش کامپیوتری، عملکرد پوشش لازم برای بازیابی اطلاعات، حداقل نیاز به دستگاههای سختافزاری، قابلیت استفاده در سطح تجهیزات رابط، ورودی دستورات حرکتی، توانایی تشخیص دستها) و مفهوم پشتیبانی (2 ویژگی برنامههای پشتیبانی در رایانه برای تعامل بهتر، بهینهسازی رابطه بین فرآیندهای شناختی و فیزیکی کاربر).بحث و نتیجهگیری: قابلیت حرکت دست یکی از امتیازهای بزرگ و توانایی به دست آمده در برقراری تعامل با رابط کاربر وبسایتها است که متقارن با قابلیت چشمی جهت تعامل با رابط کاربر وبسایتها، قابلیت طراحی و مطالعه عمیقتری در داخل کشور دارد. با توجه به حجم عظیم اطلاعات و نیازمندیهای کاربران و همچنین تسریع دریافت اطلاعات جامع و مفید در ایران، قابلیت حرکتی دست جهت تعامل با رابط کاربر وبسایتها بسیار ارزشمند و قابلتأمل و طراحی از سوی متولیان امر خواهد بود.
مقاله پژوهشی
محسن حاجی زینالعابدینی؛ فاطمه نعمتی؛ امیررضا اصنافی
چکیده
هدف: هدف پژوهش ارائه الگویی است جهت طراحی نرمافزار نمایهسازی که عمل ذخیرهسازی اطلاعات و نمایه منابع را به شکل خودکار انجام دهد.روش کار پژوهش: روش پژوهش ارزیابی تطبیقی و طراحی سیستم بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه وارسی محققساخته بوده که توسط متخصصان اعتباریابی شد. جامعه پژوهش 9 نرمافزار که با شرایط پژوهش همخوانی داشتند ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش ارائه الگویی است جهت طراحی نرمافزار نمایهسازی که عمل ذخیرهسازی اطلاعات و نمایه منابع را به شکل خودکار انجام دهد.روش کار پژوهش: روش پژوهش ارزیابی تطبیقی و طراحی سیستم بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه وارسی محققساخته بوده که توسط متخصصان اعتباریابی شد. جامعه پژوهش 9 نرمافزار که با شرایط پژوهش همخوانی داشتند در نظر گرفته شد. سیاهه وارسی به صورت حضوری و از طریق بخشهای تحلیل و توسعه یا پشتیبانی نرمافزارهای موردنظر تکمیل شد.یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که برای طراحی نرمافزار نمایهسازی خودکار لازم است که بخشهای فهرستنویسی و مستندسازی، منابع دیجیتال، نمایهسازی، مدیریت، جستجو و قابلیتهای عمومی بهطور اجباری در نرمافزار مدنظر قرار بگیرند. همچنین، بخشهای کاربردی و جانبی نظیر ورود اطلاعات استاندارد، اصلاح دادههای ناشی از او سی آر، بهرهگیری از هوش مصنوعی، استفاده از یادگیری ماشین و امکان میانکنشپذیری با سایر سامانهها در نظر گرفته شوند.بحث و نتیجهگیری: بررسی نرمافزارهای مختلف موجود در ایران، نشان داد که هیچکدام از این ابزارها، قابلیتهای لازم برای نمایهسازی خودکار را به صورت کامل پیادهسازی نکردهاند، اما زیرساختهای لازم برای طراحی و توسعه نرمافزار مستقل نمایهسازی خودکار به زبان فارسی یا افزودن بخش نمایهسازی خودکار به سامانههای موجود فراهم است. الگوی نهایی پیشنهادی پژوهش، بخشها و شرایط لازم برای متخصصان علم اطلاعات و رایانه برای طراحی نرمافزار نمایهسازی خودکار را در برگرفته است.
مقاله پژوهشی
مسعود بختیاری؛ بهاره شهریاری
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، بررسی اثرات اشتراک دانش و تناسب فرد با سازمان بر رابطه بین رهبری تحولآفرین و رفتار کاری نوآورانه در کتابداران کتابخانههای عمومی شهر یزد میباشد.
روش کار پژوهش: روش پژوهش توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش کلیه کتابداران کتابخانههای عمومی استان یزد بودند که تعداد آنها 210 نفر بوده است. سعی شد همه آنها ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش، بررسی اثرات اشتراک دانش و تناسب فرد با سازمان بر رابطه بین رهبری تحولآفرین و رفتار کاری نوآورانه در کتابداران کتابخانههای عمومی شهر یزد میباشد.
روش کار پژوهش: روش پژوهش توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش کلیه کتابداران کتابخانههای عمومی استان یزد بودند که تعداد آنها 210 نفر بوده است. سعی شد همه آنها مورد مطالعه قرار گیرند یا به عبارت دیگر، سرشماری صورت گیرد ولی با توجه به عدم همکاری برخی از کتابداران، در مجموع 207 پرسشنامه تکمیل گردید. پردازش آماری دادهها در سطح توصیفی با استفاده از نرمافزار اس. پی. اس. اس و در سطح استنباطی با استفاده از معادلات ساختاری و نرمافزار اسمارت پی. ال. اس. تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: یافتههای حاصل از پژوهش و آزمون استنباطی فرضیه ها نشان داد که تناسب فرد با سازمان بر رفتار به اشتراکگذاری دانش و رفتار کاری نوآورانه مؤثر است و همچنین رفتار به اشتراکگذاری دانش بر رفتار کاری نوآورانه تأثیر مثبت و معناداری دارد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاکی از این است برای افزایش رفتار نوآورانه باید نوع برخورد با کارکنان و سبک رهبری نیز خصوصیاتی شبیه به محیط امروزی یعنی تغییرپذیری و تحولپذیری را دارا باشد. بنابراین در میان سبکهای مختلف رهبری، سبک رهبری تحولگرا میتواند بر رفتار نوآورانه تاثیرگذار باشد.
مقاله پژوهشی
مریم سعادت ثانی آبادی
چکیده
مقدمه و هدف: پژوهش حاضر به بررسی تحلیلی کتابشناختی کتابهای چاپ سنگی منتشر شده در ایران بین سالهای 1250-1264ق. (1213-1226ش.) موجود درسازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران میپردازد.روششناسی: این پژوهش از روش تحلیل محتوا و ابزار چک لیست (سیاهه وارسی) استفاده کرده است و از نوع پژوهش کاربردی به شمار میرود. ابزارهای گردآوری اطلاعات ...
بیشتر
مقدمه و هدف: پژوهش حاضر به بررسی تحلیلی کتابشناختی کتابهای چاپ سنگی منتشر شده در ایران بین سالهای 1250-1264ق. (1213-1226ش.) موجود درسازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران میپردازد.روششناسی: این پژوهش از روش تحلیل محتوا و ابزار چک لیست (سیاهه وارسی) استفاده کرده است و از نوع پژوهش کاربردی به شمار میرود. ابزارهای گردآوری اطلاعات استفاده از بانک کتابشناختی کتابخانه ملی در نرمافزار رسا، تهیه چک لیست و بهرهگیری از آن و مراجعه حضوری به اداره کل کتابهای خطی و آثار نادر میباشد. به منظور بررسی اطلاعات جمعآوری شده و پاسخگویی به سوالات پژوهش از روشهای موجود در آمار توصیفی (جدول و نمودار) استفاده، و برای این منظور از نرم افزار SPSS استفاده شده است.یافتهها: طی بررسی انجام شده از 241 (عنوان – نسخه) کتاب چاپ سنگی در بانک کتابشناختی کتابخانه ملی تعداد 30 (عنوان – نسخه) دارای سال تالیف، تعداد 16 (عنوان– نسخه) دارای سال کتابت، 137 کتاب دارای کاتب، 2 کتاب دارای مترجم، بیشترین محل نشر تبریز با 63 کتاب، ناشر اخوانالصفا با 29 کتاب بیشترین انتشار را داشته، سال 1260 ق. با 56 کتاب بیشترین تولید کتاب، از لحاظ موضوعی کلیات با 55 کتاب پیشتاز است، مولف 228 کتاب مرد، 166 کتاب به زبان فارسی، از لحاظ مشخصات ظاهری 175 کتاب دارای قطع وزیری و خط 149 (نسخه- عنوان) نستعلیق میباشد.